Att ha en mamma som är författare!

 
Jag och maken har två barn tillsammans. En pojke på 7 år och en flicka på 11 år. Jag har också en styvson på 27 år som jag haft i mitt liv sedan han var i 4 års åldern. Syskonen står varandra nära.
 
Mina barn är ju uppvuxna med en mamma som alltid har varit hemma, men som jobbat väldigt hårt. Jag studerade på distans under väldigt många år. Började med Komvux där jag läste allt möjligt som jag tyckte var intressant, som psykologi och hälsa. Sedan gick jag över till Universitet där jag studerade alla slags kurser i Litteraturvetenskap. Enormt fina år där jag skapade mig en identitet genom studierna som var väldigt svårt att lämna efteråt. Man kan nog säga att det var genom mina studier jag lärde mig den arbetsdisciplin jag har idag och min förmåga att sätta delmål och slutföra mina projekt. Under studierna blev jag författare och sedan dess har det gått bra. Nu är jag egenföretagare som författare & föreläsare.
 
Mina barn har vuxit upp med en mamma som haft med sig böcker på badstranden. Som gått omkring i trädgården med näsan i en bok medan de lekt omkring henne. Som varit upptagen i tankar, försjunken i sitt arbete. Men jag har också varit en närvarande mamma som alltid haft tid för mina barn eftersom jag kunnat styra min arbetstid som jag velat. Jag har alltid läst böcker för barnen och de har varit mina första testläsare då jag provat mina barnboksmanus på dem. Jag har suttit med och sett på barnprogram. Jag har lekt i pulkbacken. Haft tid (och ork) för samtal på sängkanten vid nattningen. Jag har nog varit en mamma som haft lätt till barnasinnet och förstå dess värld.
 
Men det är inte alltid så roligt med en mamma som är författare...
Speciellt min son har tyckt vissa gånger att det har varit jobbigt. Som när jag blev utgiven med "Ett hus med många dörrar" och bestämde mig för att ha bokreleasen på min sons förskola. Jag skulle dit och läsa högt ur sagan, bjuda på bullar och bli intervjuad av journalist. Innan sade min son;
 
Alla kommer att tycka att jag har en konstig mamma.
 
Eller då min dotter fick höra i första klass att hon som har en mamma som är författare måste väl vara bra på att skriva och läsa. Nu hade hon svårigheter så denna kommentar var väldigt jobbig för henne. Annars har de inte reagerat så mycket på att jag varit med i dagstidningar eller på radio. De är vana. De är också vana att okända barn kommer fram till dem i skolan och berättar att deras mamma är författare. Som om de inte visste.
 
Min dotter har varit med en massa gånger då jag varit ute på boksigneringar och i framtiden hoppas jag få ta med henne på bokmässan i Göteborg. Hon älskar papper i alla dess former och kommer säkert att jobba med något som har med kultur att göra när hon blir vuxen. Kanske inte som författare, hon är mer en illustratör och pysslare av knep och knåp.
 
Såhär ser min nuvarande arbetsdag ut - om jag får jobba hemifrån och inte ska iväg på uppdrag:
6.00 Jag kliver upp.
6.40 Väcker barnen.
7.45 Skjutsar till skolan.
8.00-13.00 Så jobbar jag vid datorn. Har jag annat för mig som tar tid så jobbar jag gärna en timme på kvällen också.
13.00 Handlar mat och ibland hämtar jag hem min son, annars går han på fritids till 15.00.
14.00 Jobbar lite till eller åker och tränar, eller promenerar.
Middag & hushållsarbete
Vissa kvällar kan jag läsa böcker om jag har något som ska recenseras. Jag kan svara på mejl och annat arbetsrelaterat. Jag kan också roa mig med marknadsföring. Men oftast går ju kvällarna till familjen för att umgås, göra läxor, spela spel och se på teven tillsammans. Maken och jag tycker det är skönt att avrunda kvällen med en film då barnen lagt sig.
 
Det här är en typiskt skrivarprocessvecka. Jag hinner inte umgås med folk. Jag arbetar hårt för att slutföra mina manus. Jag jobbar ju även på helger så fort jag får tid över. När det blir lugnare kan dagarna se helt annorlunda ut och förhoppningsvis kan jag finna fler jobb och uppdrag framåt våren. Första ska TVÅ böcker bli klara.
 
Bilden nedan: Timråmässan 2012. Min dotter var med mig under de två dagarna som mässan pågick. Hade inte lika många böcker utgivna då som jag har idag.
 
 
 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

sannajuhlin.blogg.se

Gift tvåbarnsmamma från Söråker som är författare & egenföretagare. Jag är utgiven med både barnböcker och romaner för vuxna. Gör gärna författarbesök på skolor & bibliotek. Här skriver jag om mitt liv och min karriär.

RSS 2.0